Dura Vermeer tovert gifbelt om in bedrijventerrein

Het is een van de meest vervuilde locaties van ons land, het EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel. Dura Vermeer is recent begonnen met de bodemsanering van het terrein zodat het na ruim 40 jaar een nieuwe toekomst krijgt 

Het vervuilde terrein van 5,5 hectare bevindt zich aan de Stormpolderdijk in Krimpen aan de IJssel. Al in 1884 werd er een hinderwetvergunning afgegeven voor een koolteerfabriek. Van 1970 tot 1980 werd het terrein gebruikt door chemisch afvalverwerker Exploitatie Maatschappij Krimpen (EMK). 

Giftigste plek van Nederland 

Na het faillissement van EMK in 1980 bleek de grond ernstig vervuild met olie, teer en andere stoffen, waardoor de locatie het predicaat 'giftigste plek van Nederland' kreeg. In 1986 kreeg het Rijk het terrein in handen en werd de IBC-mehode -Isoleren, Beheersen en Controleren - toegegepast. Dat bleek in de jaren 90 geen toekomstbestendige oplossing door de stijgende grondwaterstand. in 2017 kocht de gemeente Krimpen aan de IJssel voor € 3 mln onder de voorwaarde dat het Rijk voor een daadwerkelijke sanering zorgt zodat het terrein weer bebouwd kan worden 

In 2018 sloot het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een contract met Dura Vermeer voor de sanering. De bouwer en ontwikkelaar heeft behoorlijk wat ervaring met bodemsanering op tal van locaties in ons land. In 2020 starttten de voorbereidende werkzaamheden in Krimpen, onlangs werd daadwerkelijk gestart met de schoonmaakoperatie.

Bedrijventerrein in 2027

De complexe sanering wordt uitgevoerd in een hal van 160 x 50 meter, met een nokhoogte van 12 meter. De verontreinigde grond die in de hal wordt ontgraven, gaat in speciaal ontworpen containers met binnenvaartschepen naar verschillende verwerkingslocaties. De hal zal meerdere keren worden verplaatst om uiteindelijk het gehele terrein functioneel te saneren. AGB Bouw, leverancier van de hal, ondersteunt ook met de verplaatsingen van de hal. Het is de bedoeling om er in 2027 een bedrijventerrein te kunnen vestigen.